Over zoete aardappelen


Zoete aardappel is de naam die we als Nederlanders aan de (zoete) bataat hebben gegeven. In het Engels is het Sweet Potato. In veel andere landen in de wereld wordt de naam ‘bataat’ of ‘batatas’ gebruikt. De naam zoete aardappel is door verbastering ontstaan.

De volledige botanische naam is Ipomoea batatas en van oorsprong komt de plant uit Midden en Zuid Amerika. Met de ontdekkingsreizigers is de plant verspreid over de wereld en ook in Engelstalige landen gekomen. Zij ‘veranderenden’ batatas in potato en omdat de aardappels ook zoet zijn werd het ‘Sweet Potato’. In het Nederlands vertalen we dit naar zoete aardappel en vandaar de Nederlandse naam.

De zoete aardappel is geen familie van de ‘gewone’ aardappel die we in Nederland kennen. Ze zijn van verschillende plantenfamilies en verschillen in de groei en teeltwijze. Zoete aardappel behoort tot de winde familie, gewone aardappels behoren tot de nachtschade familie. Dit kun je herkennen aan onder andere de vorm van de bladeren.

Een zoete aardappel groeit uit vanuit een knol door het vormen van kiemen. Als deze voldoende groot zijn worden ze van de knol gehaald en op water gezet of direct in potgrond geplant. De planten hebben voldoende warmte nodig en kunnen pas eind mei uitgeplant worden in de volle grond. Medio augustus is het land volledig bedekt met loof en begint de wortelgroei. De zoete aardappels zijn verdikkingen van het wortelstelsel van de plant. De oogst zal eind september mogelijk kunnen starten en moet plaats vinden voordat de bodemtemperatuur sterk daalt. Bij een goede bewaarbehandeling zijn de zoete aardappels een jaar lang te bewaren bij een gespecialiseerde teler.

Het grootste verschil tussen een zoete aardappel en een gewone aardappel zit in de voedingsstoffen die ze bevat. Een gewone aardappel bevat veel zetmeel (snelle energie) en een zoete aardappel heeft meer inuline (langzamere energie). Samen met de vele vezels zorgt het voor een rustige vertering in je darmstelsel. Qua mineralen en vitamines bevatten zoete aardappels vele soorten B en C vitamines. Daarnaast bevatten ze antioxidanten waaronder de soort Beta-caroteen welke je lichaam omzet in vitamine A.

Voor de bereiding van gerechten met zoete aardappel kun je kijken bij de recepten. Een zoete aardappel is heel geschikt om te koken, aan blokjes in de oven of om tot frietjes te snijden en af te bakken.