Plakjes zoete aardappel in de oven

Voor dit gerecht kun je het beste niet te dikke, wat langere zoete aardappels gebruiken. Kleine zoete aardappels kun je hiervoor ook goed gebruiken.

Zet de oven vast aan zodat ie kan opwarmen tot circa 200 graden.

Schil de aardappels met een dunschiller. Snijd er dunne, gelijkmatige plakjes. Doe alle plakjes in een schaal en voeg wat (zonnebloem)olie toe en schep het geheel een paar keer om.

Plaats bakpapier op de bakplaat en verspreidt de plakjes erop zodat er een enkele laag op de plaat ligt. Plaats het geheel in de oven, tijdens het bakken moet je ze twee of drie keer omscheppen als ze beginnen te verkleuren. Na circa 20 minuten zijn ze gaar, sterk afhankelijk van de dikte van de plakjes en je type oven. Als ze meer dan gaar zijn, krijg je van de dunste plakjes een soort chips.

Bij het serveren voegen we niets toe zodat je de pure smaak kunt proeven, eventueel kun je kruiden of truffelmayonaise toevoegen als saus.

Eet smakelijk!

Zoete aardappel patat

Koop wat grotere zoete aardappels zodat er redelijke frites van te snijden zijn. Maak ze voorzichtig schoon met water en een borsteltje.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Schil de zoete aardappelen lichtjes en snijd ze in dikke frites (1 cm bij 1 cm). Verdeel de frites over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met kruidenpoeders naar keuze, bijvoorbeeld uien-, knoflook- en paprikapoeder. Eventueel wat zout toevoegen. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en schep het om, zodat alle kruiden gelijkmatig verdeeld zijn. De frites in het midden van de oven bakken, in ca 35 min zijn ze gaar. Voor een goed bakresultaat iedere 10 min omscheppen. Eet smakelijk!